Με το κλείσιμο της κάλπης οι Σοσιαλδημοκράτες ξεκαθάρισαν πως ο λεγόμενος «μεγάλος συνασπισμός» είναι παρελθόν, προαναγγέλοντας ότι περνούν στην αντιπολίτευση. Πλέον, το πιθανότερο σενάριο «δείχνει» συνεργασία της Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Πρόκειται για τον λεγόμενο «συνασπισμό Τζαμάικα» από τα χρώματα των κομμάτων που συμμετέχουν.
Με βάση λοιπόν τα exit poll:
- Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Μέρκελ CDU, καταλαμβάνει 32,5%.
- Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SDU το 20 %
- Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD καταλαμβάνει 13,5%.
- Οι Φιλελεύθεροι (FDP) κατέχουν 10,5%
- Οι Πράσινοι 9,5%
- Η Αριστερά 9%.
Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών καταλαμβάνει με βάση τις εκτιμήσεις 217 έδρες, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα 134 έδρες, το ακοδεξιό κόμμα AfD 89 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 70 έδρες, οι Πράσινοι 62 έδρες και το κόμμα της Αριστεράς 59 έδρες.
Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι
Το κόμμα της Μέρκελ παρουσιάζει απώλειες 9 ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Το SPD εμφανίζει μείωση 5,5%, ενώ εντυπωσιακή άνοδο 8,8 ποσοστιαίων μονάδων, εμφανίζει το ακροδεξιό κόμα AfD.
Στην Bundestag επανέρχονται μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 10,5%. Στην πέμπτη θέση οι Πράσινοι με 9,5% και πίσω τους το κόμμα της Αριστεράς με 9%.
Τα σενάρια
Αν αποκλειστεί ο μεγάλος συνασπισμός μετά και τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του SPD, απομένει ο τρικομματικός συνασπισμός μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελεύθερων και πιθανότατα των Πρασίνων, αφού το CDU δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με το FDP ή μόνο με τους Πράσινους.
Μέρκελ: Πρόβλημα το AfD
«Είχαμε ελπίδα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι είχαμε μια δύσκολη κυβερνητική θητεία» δήλωσε ενώπιον των οπαδών της η Αγκελα Μέρκελ.
Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εκλογικές απώλειες, η καγκελάριος σημείωσε ότι «χωρίς εμάς δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση» και ότι «μετά από 12 χρόνια στην κυβέρνηση είναι επιτυχία να παραμένεις πρώτο κόμμα».
Χαρακτήρισε πρόβλημα την είσοδο του AfD στη βουλή σημειώνοντας ότι πρέπει να αναλύσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα, σε σχέση με αυτήν την άνοδο, για να δούμε τι δυσαρεστεί τους ψηφοφόρους.
«Αναλαμβάνουμε ευθύνη, σε συνεργασία με διάφορους εταίρους, για να αντιμετωπιστεί η μετανάστευση και να υπάρχει ειρήνη» πρόσθεσε.
Σουλτς: Πικρή μέρα
Η πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών ήταν ιδιαίτερα μουδιασμένη, με εκπρόσωπό τους να κάνει λόγο για «τέλος» του μεγάλου συνασπισμού και πέρασμα στην αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε.
Πρόσθεσε, ότι ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος.
Στο ίδιος μήκος κύματος ο ίδιος ο Σουλτς δήλωσε ότι «δεν τα καταφέραμε», προσθέτοντας ότι η σημερινή είναι πικρή για τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες. «Χάσαμε τις εκλογές», είπε και τόνισε ότι μετά από αυτό το αποτέλεσμα τελειώνει ο μεγάλος κυβερνητικός συνασπσμός.
Χριστιανοδημοκρατική ψυχραιμία
Ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, δήλωσε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες «πετύχαμε τον εκλογικό μας στόχο, που ήταν να είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα και έχουμε εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση (…) Η Άγκελα Μέρκελ παραμένει καγκελάριος και οι ψηφοφόροι μας θα είναι ευγνώμονες για αυτό».
«Γρυλίζει» το AfD
«Θα κυνηγήσουμε την Άνγκελα Μέρκελ» προειδοποίησε ο κορυφαίος υποψήφιος του ακοδεξιού κόμματος Αλεξάντερ Γκάουλαντ. Για να προσθέσει: «Θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τον λαό μας».
Πώς ψήφισε η Ανατολική Γερμανία
Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, το AfD συγκεντρώνει το 21,5% στην ανατολική Γερμανία και το ανατολικό Βερολίνο.
Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) κερδίζουν το 26,5%, ενώ το Die Linke το 16,5% και ακολουθεί το SPD με 14,5%. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) 8% και οι Πράσινοι 6%.
Να σημειωθεί ότι μετά και παρά την επανένωση των δύο Γερμανιών, το ανατολικό τμήμα της χώρας παρουσιάζει μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, φτώχειας και μικρότερα ποσοστά ανάπτυξης.
Η συμμετοχή
Τα ποσοστά συμμετοχής κινούνταν έως τις μεσημεριανές ώρες στα επίπεδα της εκλογικής αναμέτρησης του 2013, οπότε είχε προσέλθει στην κάλπη το 71,5% των ψηφοφόρων.
Πηγή: http://tvxs.gr