στην Καταλονία, για να αποτρέψουν την διενέργεια του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας, το οποίο είχε απαγορευθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ωστόσο, πάνω από το 40% των εχόντων δικαίωμα ψήφου κατάφεραν να φτάσουν στις κάλπες, επιλέγοντας σε ποσοστό 90% την ανεξαρτησία. Η ηγεσία της Καταλονίας ήταν έτοιμη να κηρύξει την ανεξαρτησία, αλλά τώρα περιμένει να εκμεταλλευθεί την διεθνή κατακραυγή από την βίαια καταστολή κυβέρνησης Ραχόι. Θα ζήτησει την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της ΕΕ που προβλέπει μέτρα κατά των κρατών μελών που καταπιέζουν πολίτες τους.
Μετά τις καταστροφικές κινήσεις Μαδρίτης η κήρυξη της ανεξαρτησίας είναι ζήτημα χρόνου. «Το θέμα δεν είναι το αν αλλά το πότε (θα κάνει το βήμα)» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Καταλονίας Ραούλ Ρομέβα σε συνάντηση αργά χθες με το βράδυ με τον Στέλιο Κούλογλου.
Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, η αστυνομική βία είχε αποτέλεσμα, τουλάχιστον 844 άνθρωποι να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Δύο από αυτούς τραυματίστηκαν σοβαρά: ένας 70χρονος υπέστη έμφραγμα, ενώ ένας πολίτης τραυματίστηκε στο μάτι.
Διαβάστε επίσης
- Δημοψήφισμα στην Καταλονία: «Ναι» στην ανεξαρτησία από το 90%
- «Ραχόι παραιτήσου!»
- Καταλονία: Προσωπικό ασφαλείας στο δημόσιο εν όψει της γενικής απεργίας της Τρίτης
- Βουτιά για τις ισπανικές τράπεζες μετά το δημοψήφισμα στην Καταλονία
- Γκουαρντιόλα: «Η El Pais γράφει ότι τραυματίστηκαν αστυνομικοί. Με τι; Με τις ψήφους;»
Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν σε τουλάχιστον 92 εκλογικά κέντρα για να κατασχέσουν το εκλογικό υλικό.
Οι πάνοπλες αστυνομικές μονάδες αντιμετώπισης ταραχών επιτέθηκαν στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί μπροστά στα εκλογικά κέντρα. Ηλικιωμένοι, ακόμη και πυροσβέστες που προσπάθησαν να τους προστατεύσουν, χτυπήθηκαν αδιακρίτως.
Καταγγέλλοντας τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, 44 οργανώσεις, ανάμεσά τους τα μεγαλύτερα καταλανικά συνδικάτα και δύο οργανώσεις που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, κάλεσαν σε γενική απεργία και κινητοποιήσεις αύριο Τρίτη.
Με πείσμα προς την κάλπη
Παρ΄ όλα αυτά, εκατομμύρια Καταλανοί πήγαν να ψηφίσουν, στη Βαρκελόνη και σε άλλες πόλεις, περιμένοντας σε πολλές περιπτώσεις ώρες για να πάρουν μέρος στη διαδικασία και σχηματίζοντας μεγάλες ουρές μπροστά στα εκλογικά κέντρα, αφού πολλά εκλογικά κέντρα είχαν αποκλειστεί ή καταστραφεί από την αστυνομία.
«Έβαλα τα κλάματα, διότι δώσαμε αγώνα για χρόνια για αυτό κι είδα μπροστά μου μια γυναίκα 90 χρονών σε αναπηρικό καροτσάκι που ήρθε να ψηφίσει», αφηγήθηκε, στο μικρό χωριό Λιαδό Πιλάρ Λόπες, μια 54χρονη γραμματέας.
Ενώ το αίμα και η βία χαρακτήρισε την μέρα της Κυριακής, η νύχτα ανήκε στους πανηγυρισμούς. Η καταλανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το 90% από τα 2,26 εκατομμύρια των ψήφων ήταν υπέρ της ανεξαρτησίας. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ανήλθε στο 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, που φθάνουν τα 5,34 εκατομμύρια, παρά την πρωτοφανούς κλίμακας επιχείρηση της ισπανικής αστυνομίας για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Αναλυτικότερα, τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ ανακοίνωσε τη νίκη του «ναι», με ποσοστό «90%». Κατά τον ίδιο, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι «από τους συνολικά 7,5 εκατομμύρια Καταλανούς» υποστήριξαν ότι η Καταλονία πρέπει να γίνει «ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας», επί του συνόλου των 2,26 εκατομμυρίων ψηφισάντων.
Το «όχι» έλαβε το 7,8% των ψήφων (176.000) στη διαδικασία, από την οποία, πάντως, απείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην τοπική κυβέρνηση.
Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ζητωκραυγές στο κέντρο της Βαρκελόνης, όπου είχαν συγκεντρωθεί αρκετές χιλιάδες κόσμου.
Σύμφωνα με τον Τουρούλ, το ποσοστό της συμμετοχής ανήλθε στο 42,3%: ‘Ενα επίπεδο που ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν χαρακτηρίζει αποδεκτό, καθώς όπως διαβεβαιώνει αυτό ήταν το ποσοστό της συμμετοχής των Ισπανών στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
Ωστόσο, η τύχη που θα έχει η ετυμηγορία του εκλογικού σώματος είναι άγνωστη, καθώς ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει ότι δεν αποδέχεται το δημοψήφισμα.
Αντίθετα, πρόεδρος της Καταλονίας διατράνωσε την Κυριακή ότι οι πολίτες της περιοχής κέρδισαν «το δικαίωμα να αποκτήσουν ένα κράτος ανεξάρτητο» από την Ισπανία.
Ο Κάρλες Πουτζντεμόν, 54 ετών, επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλονίας από τις αρχές του 2016, έμελλε να ηγείται σε μια έξαρση της ιστορικής αυτής αντιπαράθεσης με την Μαδρίτη, με την σύγκρουση του τελευταίου διαστήματος να αποτελεί την χειρότερη πολιτική κρίση που έχει βιώσει η χώρα μετά το τέλος του στρατιωτικού καθεστώτος του Φράνκο το 1981.
«Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, στο τέλος μιας μέρας που σημαδεύτηκε από τεράστια ένταση.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η διαδικασία δεν συνοδεύτηκε από καμιά από τις εγγυήσεις που εξασφαλίζουν την αξιοπιστία της, καταρχήν ακριβώς λόγω της βίας που εξαπέλυσε το ισπανικό κράτος, με στόχο, καταρχήν, τις εκλογικές υποδομές.
Πάντως, ο «νόμος του δημοψηφίσματος» που είχε εγκρίνει η τοπική κυβέρνηση για την οργάνωση της ψηφοφορίας προβλέπει ότι μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η κυβέρνηση θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία και θα αρχίσει μια φάση διαπραγματεύσεων.
Μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας
Πλαισιωμένος από τα μέλη της κυβέρνησής του, ο Πουτζντεμόν δήλωσε το βράδυ της Κυριακής: «αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας κερδίσαμε το δικαίωμα να αποκτήσουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή μιας Δημοκρατίας».
Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα επιδώσει τις προσεχείς ημέρες τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, προκειμένου αυτό «να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου με τον οποίο οργανώθηκε το δημοψήφισμα».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού», συνέχισε ο Πουτζντεμόν, προτρέποντας τις Βρυξέλλες να επέμβουν στη διένεξη. «Είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)», σημείωσε.
Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Κάρλες Πουτζντεμόν είχε υπογραμμίσει ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, μιας περιοχής στρατηγικής σημασίας στην καρδιά της Ευρώπης, που συνεισφέρει το 19% του ισπανικού ΑΕΠ.
Από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, ο Πουτζντεμόν και όλα τα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης βρέθηκαν στο στόχαστρο μιας ποινικής έρευνας για «απείθεια, κακοδιοίκηση και διασπάθιση δημοσίων κεφαλαίων», η οποία συνδέεται με την οργάνωση του δημοψηφίσματος.
Για τον Μαριάνο Ραχόι ο Πουτζντεμόν και η κυβέρνησή του είναι «οι μόνοι υπεύθυνοι» για όσα εκτυλίχθηκαν στην περιοχή και θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.
Η αριστερή δήμαρχος της Βαρκελόνης, η Άντα Κολάου, θεωρεί ότι οι αυτονομιστές δεν μπορούν να ανακηρύξουν «εντελώς μόνοι τους» μια ανεξαρτησία που κανείς δεν θα τους αναγνωρίσει. Είχε μολαταύτα απευθύνει έκκληση για συμμετοχή στο «μονομερές» δημοψήφισμα, εξηγώντας ότι η ίδια θα ψήφιζε λευκό.
Το ρεύμα υπέρ της ανεξαρτησίας δεν έπαψε να δυναμώνει στην Καταλονία από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης όσο και εξαιτίας της ακύρωσης εν μέρει του ειδικού καθεστώτος που παραχωρούσε ευρείες αυτονομίες στην περιοχή.
Πηγή: http://tvxs.gr