θέματα εγκληματικότητας και ασφάλειας. Ενδεικτικές του κλίματος ήταν οι ηχηρές απουσίες «γαλάζιων» βουλευτών, αλλά και η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από τα έδρανα κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Δεν ήταν λίγοι άλλωστε οι βουλευτές της ΝΔ που έκαναν λόγο για «λάθος χρόνο» και «λάθος μάχη».
Οι καταγγελίες περί “γενικευμένης ανομίας” ακυρώθηκαν μέσα από τα στοιχεία για τη μείωση της εγκληματικότητας που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, το αφήγημα της “συριζαϊκής ανοχής στην παραβατικότητα” κατέπεσε μέσα από το μπαράζ συλλήψεων και εξιχνιάσεων σοβαρών υποθέσεων από την ΕΛΑΣ το τελευταίο διάστημα, και η αναμέτρηση που ο ίδιος προκάλεσε έγινε μπούμερανγκ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που εν τέλει βρέθηκε απολογούμενος για υποθέσεις πολιτικής ανομίας, όπως η Simens και το θέμα Αυγενάκη.
Η τελευταία φράση του Αλέξη Τσίπρα "θα έρθει η ώρα της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού, αλλά να ξέρετε ότι η Siemens δεν κέρδισε ποτέ πουθενά εκλογές" ήταν κι εκείνη που άφησε και την πολιτική σφραγίδα της αντιπαράθεσης στη Βουλή και, μαζί, και των σοβαρών ερωτημάτων που καλείται να απαντήσει – και σε επίπεδο προσωπικής πολιτικής ηθικής πλέον – ο αρχηγός της ΝΔ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε την δική του ρελάνς χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό “επίσημο εκπρόσωπο του παρακράτους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ”, σε μια ευθεία αναφορά για την υπόθεση Αυγενάκη και τις αποκαλύψεις, μέσα από τηλεφωνικές συνομιλίες, της εφημερίδας Documento για τις επαφές του γραμματέα της ΝΔ με πρόσωπα του κοινου ποινικού δικαίου.
Στην επισήμανση Τσίπρα ωστόσο πως ουδέν παρακράτος υπάρχει και οι εν λόγω συνομιλίες αποτελούν στοιχεία δικογραφίας, απάντηση δεν υπήρξε. Όπως δεν υπήρξε απάντηση και για την ουσία της υπόθεσης, όταν ο πρωθυπουργός ρώτησε "γιατί ο κ. Μητσοτάκης παρέχει στήριξη; Που τον κρατάει ο κ. Αυγενάκης και δεν του ζητάει εξηγήσεις;".
Σε ό,τι αφορά, δε, την ουσία της ερώτησης που είχε καταθέσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον πρωθυπουργό – την “έξαρση της ανομίας” και της “ανασφάλειας των πολιτών” – τα ίδια τα στοιχεία που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή απλώς τον εξέθεσαν:
- Το 2012 165 ανθρωποκτονίες, το 2013 141, το 1014 105, το 2016 80 και το 2017 42
- Το 2017 μείωση 7% σε κλοπές
- Μείωση 8,6% σε κλοπές σε σπίτια
- Μείωση 67% στις αρπαγές τσαντών
- Μείωση 22% στις ληστείες σε σπίτια
- Από το 2012 έως το 2014 δέκα επιθέσεις σε Α/Τ, 8 την επόμενη τριετία.
- Τσίπρας προς Μητσοτάκη: «Να ζητήσετε συγγνώμη για τα περί κύκλου αίματος στη χώρα» [Βίντεο]
- Μητσοτάκης: Γενικευμένη η κατάσταση βίας και ανομίας [Βίντεο]
- Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ανομία είναι και η Siemens και η διαφθορά [Βίντεο]
- Μητσοτάκης: «Δεν πήρα κανένα δώρο από καμία Siemens» [Βίντεο]
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να αντικρούσει αυτά τα στοιχεία, διαχωρίζοντας την λειτουργία της αστυνομίας από την βούληση της κυβέρνησης: “Η αστυνομία”, είπε, “τρέχει να συλλαμβάνει αυτούς που εσείς αφήνετε ελεύθερους", και επανέφερε σε πρώτο πλάνο τις καταγγελίες του για τον νόμο Παρασκευόπουλου και για την δράση του Ρουβίκωνα.
Δεν ήταν σίγουρα από τις πιο επιτυχείς πολιτικές του εμπνεύσεις, όπως δεν ήταν και η επιλογή του να προκαλέσει την σημερινή συζήτηση στη Βουλή. Κι αυτή ήταν μια διαπίστωση που έκαναν και αρκετά “γαλάζια” στελέχη μετά το τέλος της αναμέτρησης των δύο αρχηγών.
Η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη προσπάθησε να δώσει άλλον τόνο λέγοντας ότι κατά τη συζήτηση “ο πρωθυπουργός έδειξε επιμονή στα τεράστια λάθη που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και δεν ακούσαμε καμία απολογία για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν από αποφυλακισθέντες με το νόμο Παρασκευόπουλου ή όσους κάηκαν από τον Ρουβίκωνα”.
Η αποτίμηση όμως ήταν διαφορετική στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και το κλίμα ήταν εμφανώς βαρύ. Δεν διέφυγαν της προσοχής, άλλωστε, οι απουσίες αρκετών “γαλάζιων” βουλευτών, ανάμεσά τους και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς και η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή μετά τις πρωτολογίες των δύο αρχηγών. Και στους διαδρόμους της Βουλής δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές της ΝΔ που έλεγαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τον “λάθος χρόνο” και την “λάθος μάχη” για να επιδείξει την αλλαγή της στρατηγικής του.
Πηγή: http://tvxs.gr