Πόλεμος «γαλάζιων» για έναν «πράσινο» υπόδικο και καταγγελίες για πελατειακές σχέσεις
Αναταράξεις στη «γαλάζια πολυκατοικία» προκαλεί η διαχείριση των ΕΛΤΑ από τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Ο ψηφιακός μετασχηματιστής του κράτους με εκσυγχρονιστικές καταβολές, «βενιζελικές» αναφορές και αντανακλαστικά κλακαδόρου τη μέρα που ο Κώστας Σημίτης παρέδιδε το «δαχτυλίδι» στον ... Γιώργο Παπανδρέου φαίνεται να έχει διχάσει τη δεξιά συνδικαλιστική παράταξη στα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Καλά ενημερωμένες πηγές των ΕΛΤΑ του προσάπτουν οργανωτικό επεκτατισμό σε βαθμό που ξυπνά μνήμες από τις πρακτικές του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, αλλά και πολιτική εύνοια σε συνδικαλιστές με ξεκάθαρους δεσμούς με τη Χαριλάου Τρικούπη.
Συγκεκριμένα, υπόδικο μέλος του ΔΣ των ΕΛΤΑ, το οποίο τυγχάνει υψηλά ιστάμενο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, παραμένει στη θέση του τη στιγμή που το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι ενήμερο από τον Σεπτέμβριο για το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στην επιφάνεια το Documento, αρμόδιος γενικός διευθυντής ο οποίος προσπάθησε να κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να εφαρμοστούν όσα ορίζονται στον εσωτερικό κανονισμό εργασίας των ΕΛΤΑ για τέτοιου είδους περιπτώσεις υπέστη βλαπτική μεταβολή σύμβασης και απάντησε με εξώδικο. Αίσθηση προκαλεί η λεπτομερής περιγραφή ρεβανσιστικών μεταθέσεων και προαγωγών ρουσφετολογικού χαρακτήρα στην εν λόγω εξώδικη διαμαρτυρία.
Η επικείμενη κάθοδος του υπουργού στην Α΄ Αθήνας και η δυσαρέσκεια που έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί του φαίνεται ότι έχουν και κοινοβουλευτικό αντίκτυπο. Βουλευτές της πλειοψηφίας που εκλέγονται στην ίδια εκλογική περιφέρεια με αυτήν που γλυκοκοιτάζει ο Κυρ. Πιερρακάκης παρουσιάζονται δυσαρεστημένοι για τις εξελίξεις στο εσωτερικό των ΕΛΤΑ, έχοντας προσεγγίσει το κομμάτι της ΔΑΚΕ που βρίσκεται σε κόντρα με τον υπουργό. Επίσης, όπως επισημαίνουν κοινοβουλευτικές πηγές που πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα έμμεσης έκφρασης αυτής της εσωκομματικής έριδας καταγράφηκε στην εξεταστική επιτροπή και συγκεκριμένα κατά τη διερεύνηση των απευθείας αναθέσεων ύψους 270.000 ευρώ από τον ΕΔΥΤΕ ΑΕ, εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στη Reposition Strategy, η οποία ανήκει στον ίδιο όμιλο εταιρειών με την Opinion Poll. Η πολιτική επένδυση του πρωθυπουργού στον τομέα του ψηφιακού εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και η εκτίμηση που τρέφει στο πρόσωπό του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν αποδειχτεί μέχρι στιγμής ισχυρή ασπίδα για τον Κυρ. Πιερρακάκη. Παρά ταύτα, οι μηχανισμοί της Δεξιάς έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι τέτοιου είδους εμπόδια δεν θεωρούνται απροσπέλαστα. Ειδικά όταν ανατρέπονται σταθερές του παρελθόντος από πολιτικούς «λαθρεπιβάτες» της δεξιάς παράταξης.
Γιατί παραμένει ο υπόδικος;
Στις 13 Οκτωβρίου 2021 το τμήμα Βουλευμάτων και Ανάκρισης του Πρωτοδικείου Αθηνών διαβιβάζει στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού των ΕΛΤΑ το βούλευμα με αρ. 3072/2021, το οποίο παραπέμπει στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών 21 πρόσωπα, εκ των οποίων μόνο το μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ των Ελληνικών Ταχυδρομείων Γιώργος Βασιλόπουλος είναι εν ενεργεία υπάλληλος της εταιρείας. Πρόκειται για στέλεχος που ανήκει στην «παλιά φρουρά» του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ και πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) επί 14 συναπτά έτη. Η κατηγορία που αποδίδεται στο στέλεχος που στήριξε την υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά και το 2014 είχε παρουσιάσει τον Κυρ. Πιερρακάκη στα γραφεία της ΠΟΣΤ λίγο πριν από τις ευρωεκλογές είναι συνέργεια σε από κοινού απιστία με περιουσιακή ζημία άνω των 120.000 ευρώ κατ’ εξακολούθηση για παράνομες επιχορηγήσεις των ΕΛΤΑ προς την ΠΟΣΤ. Στο διαβιβαστικό, λοιπόν, του Πρωτοδικείου Αθηνών σημειώνεται επί λέξει: «Με το επισυναπτόμενο με αριθμό 6620/8-9-2021 έγγραφο, αντίγραφο του ανωτέρω βουλεύματος έχει ήδη αποσταλεί στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην εποπτεία του οποίου ανήκουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ)». Τα ΕΛΤΑ υπάγονται στον Κυρ. Πιερρακάκη. Αρα είτε ο υπουργός γνώριζε από τον Σεπτέμβριο και δεν έκανε τίποτε είτε το επιτελείο του δεν τον ενημέρωσε. Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη της απραξίας και της διατήρησης του Γ. Βασιλόπουλου του ανήκει, αφού το μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ θα έπρεπε να έχει τεθεί σε αργία και να καταγγελθεί η σύμβασή του βάσει του άρθρου 39 του κανονισμού εργασίας των ΕΛΤΑ.
Ρεβανσισμός;
Στις 2 Νοεμβρίου 2021 η διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Ιωάννα Θεοδώρου προωθεί στον γενικό διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού Ησαΐα Τσιτόγλου το εμπιστευτικό έγγραφο με ΑΠ 3.1/10698 και θέμα «Ανακοίνωση του υπ’ αριθμόν 3072/2021 βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών». Η Ι. Θεοδώρου ζητούσε από τον προϊστάμενό της οδηγίες για τον χειρισμό της υπόθεσης και συγκεκριμένα: «Για τη θέση ή μη του εν λόγω υπαλλήλου (Γ. Βασιλόπουλου) σε αργία και την κίνηση ή μη της διαδικασίας του άρθρου 39». Μάλιστα, η διευθύντρια διαβιβάζει και το βούλευμα στον γενικό διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού προκειμένου «να ελεγχθεί αν υφίσταται κίνδυνος διακύβευσης της νομιμότητας των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος συμμετέχει στο ΔΣ της ΕΛΤΑ ΑΕ ως εκπρόσωπος των εργαζομένων».
Κατά τις πληροφορίες ο Ησ. Τσιτόγλου διαβίβασε το βούλευμα στη νομική υπηρεσία της εταιρείας κάνοντας το καθήκον του έναντι του νόμου και του κανονισμού. Παρ’ όλα αυτά, τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Στις 18 Νοεμβρίου το ΔΣ των ΕΛΤΑ αποφάσισε τον υποβιβασμό του σε θέση «Συμβούλου Διοίκησης για θέματα Ανθρωπίνου Δυναμικού», ενώ –σύμφωνα με το εξώδικο που έχει καταθέσει ο ίδιος– νωρίτερα είχε ζητηθεί η παραίτησή του από τη θέση του γενικού διευθυντή. Γιατί όμως να συμβούν όλα αυτά σε ένα πρόσωπο που τοποθετήθηκε σε αυτό το σημαντικό πόστο έπειτα από απόφαση του ΔΣ;
Στο εξώδικο που απέστειλε στη διοίκηση των ΕΛΤΑ ο κ. Τσιτόγλου περιγράφει μέχρι κεραίας τα αιτήματα της διοίκησης που αρνήθηκε να ικανοποιήσει. «Εντελώς ξαφνικά, μετά το Πάσχα του 2021, μου ζητήθηκε από τη διοίκηση να απομακρυνθεί ο προϊστάμενος του τομέα προσωπικού, χωρίς να υπάρχει κάποιος εμφανής λόγος γι’ αυτό και χωρίς να μου έχει γνωστοποιηθεί οτιδήποτε σχετικά καθώς ως Γενικός Διευθυντής προσωπικού είχα και μάλιστα με απόφαση του ΔΣ την ευθύνη για την αξιολόγηση του προσωπικού ενώ διατελούσα και Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης του Προσωπικού του τομέα μου» αφηγείται ο κ. Τσιτόγλου και προσθέτει: «Στη συνέχεια μου ζητήθηκε να απομακρύνω από τη θέση του τον Προϊστάμενο Υγείας και Ασφάλειας και να τοποθετήσω άλλο πρόσωπο που μου υποδείχτηκε. Ακόμη μου ζητήθηκε από τη διοίκηση να απομακρυνθεί η γραμματέας μου από τη θέση αυτή και να μετατεθεί σε άλλη υπηρεσιακή λειτουργία».
Κατά τα λεγόμενά του, ο πρώην γενικός διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού των ΕΛΤΑ αρνήθηκε να ευθυγραμμιστεί με τις άνωθεν υποδείξεις καθώς ήταν «αντιδεοντολογικές», κάνοντας λόγο για «πόλεμο» της διοίκησης εναντίον του. Επειτα, υποστηρίζει ότι του «υπεδείχθησαν τηλεφωνικώς από τη διοίκηση» τα πρόσωπα που έπρεπε να επιλέξει για διευθυντές «και μάλιστα σε χρόνο πριν την αξιολόγηση», γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδρασή του, αφού τα πρόσωπα που του υποδείχθηκαν ήταν «πλήρως ακατάλληλα».
Κατόπιν τούτου, σύμφωνα πάντα με το εξώδικο που κοινοποιήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου με ΑΠ 1463, η διοίκηση ζήτησε την παραίτησή του, όμως ο κ. Τσιτόγλου αρνήθηκε. Ετσι, ακολούθησε η δυσμενής μεταβολή της σύμβασής του, κάτι που ο ίδιος χαρακτηρίζει «πράξη εμπάθειας». Με το εξώδικο ο Ησ. Τσιτόγλου ζητά την επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση μέσω της επανατοποθέτησής του στη θέση του γενικού διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού.
Κάτι τρέχει στην ΚΟ της ΝΔ
Οπως προαναφέρθηκε, οι χειρισμοί του Κυρ. Πιερρακάκη δεν περνούν απαρατήρητοι από τους βουλευτές της συμπολίτευσης και δη εκείνους που εκλέγονται στην Α΄ Αθήνας. Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θύμιζαν με νόημα ένα ενδιαφέρον περιστατικό που εκτυλίχθηκε την ημέρα εξέτασης του προέδρου του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας & Ερευνας (ΕΔΥΤΕ) Στέφανου Κόλλια στην εξεταστική επιτροπή για τη δύσοσμη υπόθεση των απευθείας αναθέσεων στην εταιρεία του ομίλου Διαμαντή. Τότε, λοιπόν, ο Μάριος Κάτσης είχε αναλάβει χρέη εισηγητή από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προχωρώντας σε καταιγισμό ερωτήσεων προς τον πρόεδρο της ΕΔΥΤΕ.
Οι ερωτήσεις του ανέδειξαν τη συνεργασία που προϋπήρχε μεταξύ υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Reposition Strategy προτού ακόμη το έργο ανατεθεί στον ΕΔΥΤΕ, ενώ παραμερίστηκαν πλήρως από τη συνεδρίαση του ΔΣ του εποπτευόμενου φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης οι δύο προτάσεις που κατατέθηκαν (;) από ανταγωνίστριες εταιρείες. Επιπρόσθετα, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανέδειξε το μπαράζ απευθείας αναθέσεων του Γιώργου Πατούλη στη Reposition Strategy, αλλά και λοιπών «γαλάζιων» στελεχών που επιδείκνυαν αξιοπερίεργη προτίμηση στην ίδια εταιρεία.
Οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας σε συνδυασμό με τον άπλετο χρόνο που έδωσε το προεδρείο της επιτροπής στον Μ. Κάτση για να εξετάσει τον μάρτυρα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των βουλευτών της πλειοψηφίας. Η κατάσταση εκτραχύνθηκε τόσο που η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Παλιούρα-Παπακώστα πήρε τον λόγο και εξέφρασε στο προεδρείο τη διαμαρτυρία της πλειοψηφίας. Ως γνωστόν, πρόεδρος της εξεταστικής ορίστηκε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ξάδερφος της Ολγας Κεφαλογιάννη που πολιτεύεται στην Α΄ Αθήνας. Για την ιστορία, η κατάθεση του Στ. Κόλλια οδήγησε την αξιωματική αντιπολίτευση στη διατύπωση του αιτήματος κλήσης του Κυρ. Πιερρακάκη στην επιτροπή. Φυσικά, απορρίφθηκε και αυτό.