Χωρίς τις στοιχειώδεις ταχυδρομικές υπηρεσίες έχουν μείνει εδώ και πάνω από έναν μήνα οι 1.200 κάτοικοι της Αντιπάρου, του νησιού των διασήμων όπως ο Τομ Χανκς, όπου πριν από εφτά μήνες μάθαμε ότι βρέθηκε ο πρωθυπουργός μετά της συζύγου του για να δειπνήσουν με τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου και μέγιστο χρήστη ταχυδρομικών υπηρεσιών, αφεντικό της Amazon, Τζεφ Μπέζος.
Οσοι περιμένουν αλληλογραφία, υποχρεώνονται να κατεβαίνουν δυο φορές την εβδομάδα στο λιμάνι και να ψάχνουν μέσα στα κιβώτια που έρχονται με φορτηγάκι από την Πάρο. Επιστολές χάνονται, το απόρρητο της αλληλογραφίας το παίρνει η θαλασσινή αύρα και ούτε λόγος για πληρωμή συντάξεων σε ηλικιωμένους, που θα πρέπει να «πεταχτούν» μέχρι την Πάρο μέσα στο καταχείμωνο. Ολα αυτά συμβαίνουν, διότι ο αρμόδιος ΕΛΤΑ δεν διαθέτει πλέον κτίριο και υπάλληλο, ο ιδιώτης που εκτελούσε χρέη πράκτορα αποχώρησε και η διοίκηση του οργανισμού που πρόσφατα «εξυγιάνθηκε» με χρήματα των φορολογουμένων δεν μερίμνησε να καλύψει τις ανάγκες αυτές εγκαίρως.
Αντικείμενα χάνονται, το απόρρητο παραβιάζεται, για πληρωμή συντάξεων ούτε λόγος. Τα ΕΛΤΑ δεν παραλαμβάνουν αλληλογραφία, αλλά οι ιδιωτικές ταχυμεταφορικές έχουν καθημερινή παρουσία στο νησίΤο θέμα ήρθε στο φως μέσα από ανοικτή επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, ενώ ήδη κατατέθηκε αναφορά στη Βουλή από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Συρμαλένιο. Την επιστολή υπέγραφε ο κάτοικος της Αντιπάρου και ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας στο νησί, Γιάννης Τριαντάφυλλος του Αρτεμίου. «Υπάρχουν εννιά άτομα με ονοματεπώνυμο σαν το δικό μου πάνω στο νησί», μας εξηγεί ο κ. Τριαντάφυλλος. «Φανταστείτε, λοιπόν, τι γίνεται με την αλληλογραφία που φθάνει και πόσο εύκολο είναι να γίνει μπέρδεμα και να παραλάβει άλλος κάποιο αντικείμενο, αντί για τον πραγματικό παραλήπτη».
Καμάρωναν για την Amazon
Το πρόβλημα της συνωνυμίας είναι ένα από τα πιο απλά που προκύπτει, όταν η αλληλογραφία δεν μοιράζεται με τον σωστό τρόπο, ειδικά σε μικρά μέρη όπου υπάρχει μεγάλη «πυκνότητα» συγγενών. Το απόρρητο της αλληλογραφίας που προστατεύεται από το Σύνταγμα πάει περίπατο, καθώς αυτό δεν αφορά μόνο το άνοιγμα μιας επιστολής αλλά και το γεγονός ότι τρίτος έχει πρόσβαση στα στοιχεία παραλήπτη και αποστολέα.
Στην επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τριαντάφυλλος ξεκινά, παραθέτοντας απόσπασμα από δελτίο Τύπου των ΕΛΤΑ στις 11 Νοεμβρίου 2021. Εκεί, γίνεται λόγος για «το στρατηγικό σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού των ΕΛΤΑ» που «προβλέπει σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμιση της δυναμικότητας στη διαχείριση αντικειμένων, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ταχύτητα στις παραδόσεις αλλά και την εξυπηρέτηση των πελατών με πρωτοποριακές και καινοτόμες υπηρεσίες». Την ίδια εκείνη ημερομηνία, η διοίκηση των ΕΛΤΑ υπερηφανευόταν για το πόσο σημαντική ήταν η συμφωνία που είχε υπογράψει με την Amazon για να διακινεί τα εμπορεύματα που στέλνει στην Ελλάδα –με τον ίδιο τρόπο που το Μαξίμου καμάρωνε στις αρχές Ιουλίου για το δείπνο του πρωθυπουργού με τον Τζεφ Μπέζος...
Λίγους μήνες μετά, ο κ. Τριαντάφυλλος συνοδεύει την επιστολή με φωτογραφίες που δείχνουν κατοίκους του νησιού να ψάχνουν σκυμμένοι, μέσα στον αέρα και τη βροχή, την αλληλογραφία τους και εξηγεί: «Το ταχυδρομείο του νησιού, εδώ και 3 χρόνια, δεν έχει πλέον κτίριο στο νησί. Μέχρι πρότινος είχε υπογράψει σύμβαση με ιδιώτη, η οποία έληξε μάλλον λόγω οικονομικών διαφορών.
»Τώρα, πλέον, η διανομή της αλληλογραφίας και δεμάτων γίνεται με ένα μικρό αυτοκίνητο, το οποίο έρχεται 2 φορές την εβδομάδα από το επίσης υποστελεχωμένο κατάστημα των ΕΛΤΑ Πάρου. Με δύσκολες καιρικές συνθήκες, οι κάτοικοι θα πρέπει να ψάξουν κάτω στο τσιμέντο μόνοι τους, να βρουν γράμματα, λογαριασμούς κτλ. Ηλικιωμένοι, ανάπηροι, μαθητές, αλλοδαποί μετανάστες, τουρίστες μπερδεύονται μεταξύ τους για 4 - 5 ώρες και δημιουργούν σκηνές που θυμίζουν άλλες εποχές και καθόλου δεν συμβαδίζουν με την ανάπτυξη που πολυδιαφημίζεται τελευταία. Βλέπετε, το μικρό νησί της Αντιπάρου, κατά περίεργο τρόπο, δεν είναι μόνο παραθεριστικός προορισμός διάσημων αστέρων του Hollywood και αρκετών πλούσιων επιχειρηματιών, αλλά, εδώ και αρκετά χρόνια, κατοικείται από ντόπιους, νέους και γέρους, που μένουν καλοκαίρια αλλά και χειμώνες στον τόπο τους».
Κλείνοντας, ο κ. Τριαντάφυλλος απολογείται που στέλνει την επιστολή ηλεκτρονικά, διότι τα ΕΛΤΑ δεν παραλαμβάνουν πλέον αλληλογραφία από την Αντίπαρο και θα έπρεπε είτε να πάει στην Πάρο πληρώνοντας τα έξοδα για πορθμείο και αυτοκίνητο είτε να πληρώσει για κούριερ. Διότι, όπως ο ίδιος αναφέρει στην «Εφ.Συν.», μπορεί τα δημόσια ΕΛΤΑ να μην παραλαμβάνουν αλληλογραφία, αλλά τρεις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες κούριερ έρχονται καθημερινά και παραλαμβάνουν αντικείμενα για αποστολές!
Πάντως, κύκλοι της διοίκησης ΕΛΤΑ, στους οποίους απευθύνθηκε η «Εφ.Συν.», ανέφεραν ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό και ότι ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασία αναζήτησης προσώπου που θα αναλάβει την πρακτόρευση του οργανισμού.
Πηγή: https://www.efsyn.gr