Η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη που εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την «ρητή αναφορά για επιλογή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατόν», την ώρα που Ισπανία και Πορτογαλία κατάφεραν να συμπεριληφθούν στις ...χώρες που θα λάβουν «ειδική μεταχείριση» για τις αυξημένες τιμές ενέργειας, προκάλεσε τις σκληρές ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι λογαριασμοί που λαμβάνουν οι πολίτες έχουν υπογραφή Κυριάκος Μητσοτάκης
«Η χθεσινή αδυναμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να καταρτίσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι της κυβέρνησης για να χαθεί και άλλος χρόνος αφήνοντας τους πολίτες -και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους- έρμαια της κερδοσκοπίας των αγορών ενέργειας» αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής σε σχόλιό του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.
Η κυβέρνηση «οφείλει άμεσα, όπως ήδη έχουν κάνει και άλλα κράτη, να προχωρήσει χωρίς ήξεις αφήξεις στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και να επιβάλει πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής στη λιανική τιμή» τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη. Επισημαίνει ότι ότι είναι αξιοσημείωτο ότι Ισπανία και Πορτογαλία πέτυχαν να εξαιρεθούν και πλέον έχουν τη δυνατότητα να λάβουν έκτακτα εθνικά μέτρα και διερωτάται: «Γιατί δεν αξιοποιήθηκε ως επιχείρημα η χαμηλή ενεργειακή διασυνδεσιμότητα της χώρας μας για να τύχει και η Ελλάδα αντίστοιχης ευνοϊκής ρύθμισης;»
ΚΚΕ: Ακόμη μεγαλύτερα βάρη στους λαούς, στη σύγκρουση με τις δεσμεύσεις η λύση
Το Κομμουνιστικό Κόμμα υπογραμμίζει πως οι αποφάσεις της ΕΕ για την αγορά του πανάκριβου αμερικανικού LNG και για επιτάχυνση της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», φορτώνουν ακόμη μεγαλύτερα βάρη στους λαούς και ρίχνουν περισσότερο «λάδι» στη φωτιά της ενεργειακής φτώχειας, αφού ενισχύουν τις αιτίες που την προκαλούν και την οξύνουν. Ουσιαστικά η «απεξάρτηση» από το ρώσικο φυσικό αέριο μετατρέπεται σε εξάρτηση από το αμερικανικό».
Το ΚΚΕ ισχυρίζεται πως «ο ελληνικός λαός, όπως και όλοι οι λαοί της Ευρώπης, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από σχεδιασμούς που θυσιάζουν τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της κερδοφορίας των ενεργειακών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, απότοκο των οποίων είναι και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
»Αυτοί οι ανταγωνισμοί, εξάλλου, διαπερνούν και την ίδια την ΕΕ -εξαιτίας των διαφορετικών συμφερόντων των κρατών μελών- οξύνοντας τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της κι αποκαλύπτοντας ξανά τι κρύβεται πίσω από τις βαρύγδουπες διακηρύξεις περί "κοινοτικής αλληλεγγύης"».
«Η λύση βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που υπηρετούν η ΕΕ και η κυβέρνηση της ΝΔ. Βρίσκεται στη σύγκρουση με τις ευρωενωσιακές δεσμεύσεις, στη διεκδίκηση άμεσων και πραγματικών μέτρων ανακούφισης, στη σχεδιασμένη αξιοποίηση του συνόλου των ενεργειακών πηγών της χώρας, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί επάρκεια και φτηνή ενέργεια για το λαό» καταλήγει ο Περισσός.
ΜέΡΑ25: Ο προσωπάρχης της "Μητσοτάκης Α.Ε." δεν όρθωσε εθνική φωνή
Για προβλέψιμη όσο και αποκαρδιωτική εικόνα κάνει λόγο το ΜέΡΑ25 σημειώνοντας τα εξής: «Το είδαμε στην κρίση της Ευρωζώνης. Το είδαμε και στην εμβολιαστική πολιτική για τον κορωνοϊό. Το είδαμε και χθες, στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο για τα ενεργειακά. Ήταν όλα τόσο γνώριμα, τόσο προβλέψιμα, τόσο αποκαρδιωτικά:
H E.E. σε ένα θέμα ζωτικής σημασίας έκανε για μια ακόμα φορά "πολύ λίγα, πολύ αργά", κλωτσώντας ένα πρόβλημα στο μέλλον ελπίζοντας ότι θα λυθεί από μόνο του, αφήνοντας στο ενδιάμεσο τους πολίτες να υφίστανται τις συνέπειες στις ζωές τους.
Ο προσωπάρχης της "Μητσοτάκης Α.Ε." για ακόμα μια φορά δεν τόλμησε να κακοκαρδίσει τα εγχώρια συμφέροντα που τον στηρίζουν, ούτε να ορθώσει εθνική φωνή στο ευρωπαϊκή Σύνοδο.
Και φυσικά, η επικοινωνιακή τακτική του προσωπάρχη της "Μητσοτάκης Α.Ε." ήταν να κάνει το μαύρο άσπρο: να παρουσιάσει την ανυπαρξία του σαν επιτυχία, την διαιώνιση της προστασίας των κερδών των ολιγαρχών σαν "αποφασιστικότητα να συγκρατήσουμε τις τιμές".
«Το "ανήκομεν εις την Δύσιν", κωδική ονομασία για τις ΗΠΑ, μόλις έγινε οικονομικά εξαιρετικά προσοδοφόρο-για τις ΗΠΑ» αναφέρει το γραφείο Τύπου του κόμματος και καταλήγει:
«Αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά, ότι όταν μια χώρα υπερασπίζεται σθεναρά το καλό των πολιτών της, όπως έκαναν η Ισπανία κι η Πορτογαλία, όχι μόνο δεν "κινδυνεύει τη θέση της στην Ευρώπη", αλλά οι υπάκουοι Μητσοτάκηδες αυτού του κόσμου υποχρεώνονται να το παρουσιάσουν αυτό σαν "μικρές εντάσεις, που κάποιες φορές δραματοποιούνται από τα ΜΜΕ"».
Πηγή: https://left.gr