15 Ιουν 2022

Ν-τροπολογία: Mε ψήφους μόνο της ΝΔ «καθαρίζουν» τη ΛΑΡΚΟ από τους εργαζόμενούς της

Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε το μεσημέρι της Τετάρτης 15/6 την τροπολογία η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις απολύσεις των 1.060 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Η τροπολογία πέρασε με 157 ψήφους υπέρ και 143 κατά.

...

Η τροπολογία είχε ενταχθεί στο νομοσχέδιο «Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις», που επίσης καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση.

Η ψηφοφορία για την επίμαχη τροπολογία έγινε ονομαστικά, έπειτα από το αίτημα που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και το ΚΚΕ. Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατά τη συζήτηση την Τρίτη στην Ολομέλεια, και ενώ οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ και συνδικαλιστικά σωματεία πραγματοποιούσαν συλλαλητήριο, είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας.

Το «εγκληματικό νομοσχέδιο για τη ΛΑΡΚΟ» όπως αναφέρει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας οδηγεί σε απόλυση 1.060 εργαζομένους παρά τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν κερδίσει.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε, με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στο οποίο κατατέθηκε η τροπολογία, την απόσυρση της την ίδια ώρα που εργαζόμενοι της εταιρείας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης συγκέντρωση μπροστά στην είσοδο της Βουλής, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων αλλά και:

  • Tη δυνατότητα να προβεί σε σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου όσο συνεχίζεται η ειδική διαχείριση και για διάστημα μέχρι 5 μηνών. Οι δαπάνες πάλι θα καλυφθούν από το Δημόσιο.

  • Την ένταξη των απολυόμενων της ΛΑΡΚΟ άνω των 55 ετών σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης, συγχρηματοδοτούμενα ή από εθνικούς πόρους, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη λήψη πλήρους σύνταξης και για διάστημα μέχρι επτά ετών. Προβλέπει επίσης την κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων στήριξης για ευάλωτους απολυόμενους που δεν εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία με χρηματοδότηση από πόρους του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης για απολυμένους».

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα σωματεία τους φαίνεται ότι δεν ξαφνιάστηκαν από την τελευταία κυβερνητική μεθόδευση. Λίγες μέρες πριν, με εξώδικη πρόσκληση προς τον ειδικό διαχειριστή και την κυβέρνηση, επαναλάμβαναν τις προτάσεις τους για πλήρη επαναλειτουργία και αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της εταιρείας που μπορεί να είναι κερδοφόρα, ιδιαίτερα με τις τωρινές τιμές του περιζήτητου νικελίου και τα αξιόλογα αποθέματα της ΛΑΡΚΟ σε απαραίτητα για τις μπαταρίες και την ηλεκτροκίνηση μεταλλεύματα. Κατά τους εργαζομένους, ένας τέτοιος επενδυτικός σχεδιασμός θα διασφάλιζε όχι μόνο τις τωρινές αλλά και νέες θέσεις εργασίας.

Κινητοποιήσεις

Έχοντας μπροστά τους ένα ζοφερό μέλλον και με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ», και «η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες» οι εργαζόμενοι της εταιρείας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τρίτης συγκέντρωση μπροστά στην είσοδο της Βουλής, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣΝΑΤ, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων, Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αττικής και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Απόσυρση της τροπολογίας για την ΛΑΡΚΟ»: Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Η μάχη στη Βουλή

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατήγγειλε ότι η τροπολογία κατατέθηκε βράδυ Παρασκευής και αφού είχε ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής γιατί, όπως φαίνεται, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στις επιτροπές της Βουλής και τον κοινοβουλευτικό διάλογο. «Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται σε αυτή τη Βουλή για άλλη μια φορά. Τροπολογία που έρχεται Παρασκευή, μετά τις επιτροπές, για να μειώσετε το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση. Σας ενδιαφέρει μόνο το πολιτικό κόστος και όχι η ουσία, όχι η συζήτηση, όχι ο συμβιβασμός», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Η τροπολογία, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος που ζήτησε πρώτος τον λόγο, «με αυτό το κατάπτυστο άρθρο (άρθρο 6), δίνει το δικαίωμα στον ειδικό εκκαθαριστή της ΛΑΡΚΟ να προχωρήσει σε ομαδικές απολύσεις όλων των εργαζομένων και ταυτόχρονα να συνάπτει και συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενός ή δύο μηνών».

«Αποτελεί απρόκλητη μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης για να παρακάμψει τις αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων, τον αγώνα διαρκείας που κάνουν για να διατηρηθεί η εταιρεία και οι θέσεις εργασίας, αλλά και να προλάβει την απόφαση του δικαστηρίου που θα συνεδριάσει 17 Ιουνίου, στο οποίο έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι με ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στις ομαδικές απολύσεις», είπε ο κ. Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι το άρθρο αυτό αποτελεί «έγκλημα», τόσο σε βάρος των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ όσο και σε βάρος των παραγωγικών δυνατοτήτων που έχει.

Το ΚΚΕ κατέθεσε επίσης αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

«Είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται με τις τροπολογίες, ευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία», είπει η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νάντια Γιαννακοπούλου που υπογράμμισε ότι η ΛΑΡΚΟ είναι μια από τις λίγες βαριές βιομηχανίες στη χώρα και είναι μια από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο. «Το 2020 αναλάβατε μια νομοθετική πρωτοβουλία, για την οποία σας είπαμε ότι θα είναι ατελέσφορη. Και αυτό αποδεικνύεται σήμερα με το να την εντάξετε σε ειδικό καθεστώς, σε μια στιγμή που οι τιμές σιδηρονικελίου είναι οι υψηλότερες της δεκαετίας», είπε η κ. Γιαννακοπούλου και κατήγγειλε ότι είναι ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην παράγει η ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τις δυνατότητες της.

Παραπάνω από 85% ίσως το 90% του νικελίου παράγει η χώρα μας, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης και υπογράμμισε πως αν αυτή η «κατάπτυστη» τροπολογία ψηφιστεί, εκτός από 1.084 εργαζόμενους που θα μείνουν στο δρόμο, παραπάνω από 300 οικογένειες θα μείνουν άστεγες. Ο κ. Γρηγοριάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με «μαφιόζικο» τρόπο έφερε τη διάταξη στη Βουλή, «χωρίς μάλιστα να τολμήσει να αναφέρει το όνομα της ΛΑΡΚΟ μέσα στη διατύπωση της».

«Συνεχίζεται με απαράδεκτο τρόπο η αποβιομηχανοποίηση της χώρας. Για άλλη μια φορά πυροβολούμε τα πόδια μας», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, που επίσης ζήτησε την απόσυρση της διάταξης για τη ΛΑΡΚΟ γιατί την οδηγεί σε λουκέτο σε μια εποχή που οι τιμές του νικελίου βρίσκονται στα ύψη.

«Μιλάμε εδώ μέσα, λες και βρισκόμαστε εδώ ως άγνωστοι μεταξύ αγνώστων. Δηλαδή, είναι χωρίς ευαισθησία η κυβέρνηση; Θέλει να κάνει κακό σε εργαζόμενους και στην οικονομία; Δεν είναι ζήτημα που απασχολεί την πολιτική ζωή δεκαετίες τώρα;», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, με απόλυτη συνέπεια με το παρελθόν και τις δεσμεύσεις της, έφερε την τροπολογία διότι η ΛΑΡΚΟ είναι μια επιχείρηση με δεκάδες εκατομμύρια ζημιά και αυτές οι ζημιές επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή τον φορολογούμενο. «Η κυβέρνηση επιδιώκει παρέμβαση για την εξυγίανση, με πρόβλεψη 32 εκατομμυρίων, η οποία θα στηρίξει με προγράμματα απασχόλησης τους εργαζόμενους, να συνταξιοδοτηθούν κάποιοι, να προχωρήσει η εξυγίανση, ώστε να είναι η ΛΑΡΚΟ κερδοφόρα στο μέλλον. Δεν προχωράς αν δεν πάρεις γενναίες αποφάσεις. Η δύσκολη μετάβαση είναι για εμάς πολιτική απόφαση, στηρίζονται οι εργαζόμενοι που στο τέλος της διαδικασίας όμως θα ωφελήσει τον ελληνικό λαό και τα δημόσια οικονομικά της χώρας».

Πηγή: https://left.gr