Ανακοινώθηκε η διακοπή λειτουργίας του ενεργειακού τομέα των ΕΛΤΑ έπειτα από τρία χρόνια απαξίωσης από τις διοικήσεις του επιτελικού κράτους ● Τρίβουν τα χέρια τους οι ανταγωνιστές....
Τη διακοπή της λειτουργίας για την ΕΛΤΑ-Ενέργεια ανακοίνωσε επίσημα η διοίκηση του φορέα πριν από λίγες μέρες, απευθυνόμενη προς το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και άλλους εμπλεκόμενους στην αγορά (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΑΠΕΕΠ).
Η «Εφ.Συν.» είχε ασχοληθεί αναλυτικά με την προδιαγεγραμμένη αποχώρηση της ΕΛΤΑ-Ενέργεια τον περασμένο Νοέμβριο, στη σκιά των σκανδάλων που είχαν ξεσπάσει (Πάτσης, αναθέσεις εκατομμυρίων) και οδήγησαν στην απομάκρυνση της διοίκησης Κωνσταντόπουλου - Μπαλούρδου και την αποστασιοποίηση του υπουργού Επικρατείας Κυριάκου Πιερρακάκη που είχε ώς τότε τον πρώτο λόγο.
Προσωρινή διοίκηση
Ακολούθησε η τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης από το Υπερταμείο, που δεν έδωσε σημεία αλλαγής πορείας και πρόσφατα απομακρύνθηκε για να τοποθετηθεί νέα. «Η ατελείωτη “αιμορραγία” των ΕΛΤΑ» ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» στις 9.11.2022 και περιέγραφε την πορεία της υπηρεσίας «ΕΛΤΑ-Ενέργεια» προς την εξαφάνιση, την ώρα που πλήθος εταιρειών εξασφαλίζουν τεράστια υπερκέρδη στη συγκεκριμένη αγορά:
● Τα ΕΛΤΑ ξεκίνησαν να λειτουργούν ως πάροχος ηλεκτρισμού το 2017. Με ένα δίκτυο γραφείων, πρακτόρων και διανομέων που φθάνει ώς το πιο απομακρυσμένο σημείο της Ελλάδας, τα ΕΛΤΑ θα μπορούσαν κάλλιστα να μπουν δυναμικά στην αγορά που απελευθερωνόταν βιαίως. Η πορεία δεν υπήρξε ομαλή, αλλά η τότε κυβέρνηση έδειχνε πως ήθελε να κρατήσει έναν κρατικό φορέα στο παιχνίδι την ώρα που οι δανειστές πίεζαν για περιορισμό της ΔΕΗ.
● Οταν ήρθε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ψήφισε στο τέλος του 2020 για τη «διάσωση» των ΕΛΤΑ, ενισχύοντας τον φορέα με 300 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Νωρίτερα, όμως, η τότε διοίκηση των ΕΛΤΑ αποφάσιζε να βγει από την αγορά ενέργειας.
● Για την έξοδο αυτή, όμως, ο μόνος που εργάστηκε και εισέπραξε κέρδη ήταν οι εταιρείες συμβούλων. Αρχικά η PricewaterhouseCoopers (PWC) διαπιστώνει αρνητικό αποτέλεσμα και απουσία των προϋποθέσεων για την επιβίωση των ΕΛΤΑ στην αγορά ενέργειας. Δικηγορική εταιρεία γνωμοδοτεί και ξαναγνωμοδοτεί ότι δεν μπορεί να γίνει απόσχιση του κλάδου, ενώ θα είναι δυσχερής και η πώληση του πελατολογίου.
Το πελατολόγιο
Ξανά η PWC αναλαμβάνει να κάνει αποτίμηση του πελατολογίου και να οργανώσει την πώλησή του. Αλλη εταιρεία ορκωτών λογιστών (PKF) εκτιμά ότι η άμεση διακοπή της δραστηριότητας θα προκαλούσε ζημία 1,4 εκατομμυρίων ευρώ. Τον Σεπτέμβριο του 2021 η συμβουλευτική KPMG αποφαίνεται ότι δεν θα είναι βέβαιη η εύρεση επενδυτή για να γίνει πώληση της δραστηριότητας.
● Από το φθινόπωρο του 2021 ξεκινά η απογείωση για τις τιμές του ηλεκτρισμού με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τα κέρδη αυξάνονται και το σχέδιο πώλησης της ΕΛΤΑ-Ενέργεια «παγώνει». Ακολουθεί όμως η άλλη «μεγάλη επιτυχία» τής τότε διοίκησης, με την κυβερνοεπίθεση από χάκερ τον Μάρτιο του 2022, την ώρα που ξεσπά η ουκρανική κρίση.
● Η κυβερνοεπίθεση διαλύει το πληροφοριακό σύστημα των ΕΛΤΑ και χάνονται όλα τα δεδομένα των πελατών και των τιμολογήσεων στον κλάδο Ενέργειας. Τον Ιούνιο του 2022, η διοίκηση αποφασίζει να διακόψει την ενεργειακή δραστηριότητα τον Δεκέμβριο. Είναι ακριβώς η στιγμή που «καταργείται» η ρήτρα και με το νέο σύστημα τα υπερκέρδη περνούν στις εταιρείες προμήθειας. Η κυβέρνηση διατείνεται ότι θα φορολογήσει αυτά τα υπερκέρδη τα οποία στο μεταξύ συσσωρεύονται. Ομως, η ΕΛΤΑ-Ενέργεια χάνει και αυτό το τρένο…
● Λίγο πριν από την αποχώρησή της η διοίκηση Κωνσταντόπουλου - Μπαλούρδου πληρώνει ακόμη 25.000 ευρώ σε δικηγορική εταιρεία για να λάβει γνωμοδότηση ότι δεν κινδυνεύει να κατηγορηθεί για απιστία και παράβαση καθήκοντος λόγω των χειρισμών της στο θέμα τής ΕΛΤΑ-Ενέργεια. Πληρώνει επίσης χιλιάδες ευρώ από εκκρεμούσες οφειλές Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα οποία περιλαμβάνονται και προσαυξήσεις λόγω καθυστερημένης καταβολής.
● Το πελατολόγιο έχει ήδη γίνει «φύλλο και φτερό» καθώς η διοίκηση δεν ασχολείται καν με τη διαμόρφωση των τιμών βάσει του ανταγωνισμού, ενώ έχουν καταργηθεί οι ρήτρες πρόωρης αποχώρησης. Επέρχεται έτσι μοιραία η ανακοίνωση της διακοπής δραστηριότητας και οι εναπομείναντες πελάτες θα πρέπει να έχουν συμβληθεί με νέο πάροχο ενέργειας μέχρι τις 8 Μαΐου 2023. Το επιτελικό κράτος στα καλύτερά του...
Πηγή: https://www.efsyn.gr